10 tips om te zorgen voor jezelf

 

 

Neem de regie over jouw gezondheid!

10 tips om te zorgen voor jezelf

  • Slaap: Bereid je voor op een goede (nacht)rust. Bekijk hoe jij het laatste uur voordat je gaat slapen benut. Blauw licht houdt je brein wakker, vermijdt dus elk scherm. Er is een speciaal soort bril om juist wakker te blijven bij nachtdienst. Of als je juist slaperig wilt worden, b.v. wanneer je overdag moet slapen.
  • Ontspanning: Plan verschillende ontspanmomenten gedurende de dag. Op de werkdag én vrije dag. Zo krijgt je brein de mogelijkheid om mentaal te herstellen, verbindingen te leggen en zo te ontwikkelingen. Dit zal o.a. een positieve werking hebben op de concentratie én de nachtrust.
  • Voeding: Eet minder vaak. Maak de 3 hoofdmaaltijden meer voedzaam, zodat de tussendoortjes minder nodig zijn. Je lichaam krijgt daardoor letterlijk de tijd om te doen wat het ook moet doen. Eet zo min mogelijk bewerkte voeding. Hoe meer ingrediënten er op het etiket staan, hoe verder je er vandaan zou ‘moeten’ blijven.
  • Mindset: Je bent wat je denkt. Vanuit vertrouwen en positieve instelling kom je verder. Wees lief voor jezelf. Je hebt al zoveel goede kwaliteiten. En groeien kan je alleen door fouten te maken. Je (geluks- en stress)hormonen regel je o.a. door welk gevoel jij jezelf geeft. Het probleem zelf is nooit het probleem. De manier hoe jij omgaat met dit probleem, dat bepaal jij zelf.
  • Beweging: Bewegen is goed voor lichaam en brein. Een verbeterde doorbloeding voor je lichaam betekent een verbeterde doorbloeding voor je brein. Hierdoor ben jij meer alert. De basis bewegingen (lopen en fietsen) zijn iets wat je elke dagdeel mag doen. Heb je er een dagdienst opzitten, maak dan ook b.v. een wandeling in de avond.
  • Sport: Sporten/trainen doe je voor zoveel goede redenen. Hoe zwaar het werk ook is, het sporten is de manier om je werk beter vol te houden. Denk hierbij aan een combinatie van zowel cardio- en krachttraining. Thuis of op de sportschool.
  • Fysieke belasting: Tijdens je werkzaamheden is het belangrijk om én je lichaam optimaal te gebruiken én de juiste hulpmiddelen te gebruiken. De praktijkrichtlijnen geven aan welk hulpmiddel er gebruikt dient te worden in de zorg. De mobiliteitsklasse van de cliënt is hierbij de leidraad. Houdt de rug goed gestrekt tijdens de werkzaamheden.
  • Wisselende diensten: Bouw regelmaat in de onregelmatigheid in. Kijk naar je routines voor en na je dienst. Plan extra tijd in, zodat je ook echt tijd hebt voor je routines. Ga vaak naar buiten. Buitenlicht en -lucht geeft energie.  
  • Implementeren: Met kleine stappen ga je een groot resultaat behalen. Maak de stap die je wilt gaan maken klein, haalbaar en duidelijk. Dus wat ga je precies doen en op welk moment van de dag. Ga ook na wie of wat je hierbij nodig hebt. Maak een reminder voor jezelf, zodat je het niet in de waan van de dag vergeet.
  • Reptielenbrein: Wees je bewust van je eigen reptielenbrein. Dit gedeelte van het brein gaat er alles aan doen om juist geen veranderingen te maken in je leefstijl. Verandering betekent voor dit gedeelte van het brein namelijk gevaar. Hoor het reptielenbrein alle smoesjes bedenken, maar luister je mensenbrein.

Volg mij op mijn Social Media

& raak geïnspireerd!

Ik laat je zien hoe mijn zorghart klopt!