Blogberichten

Zorg voor leren biedt landelijke scholing en training aan voor zorgprofessionals. Zowel zorginstellingen als zelfstandige zorgprofessionals kunnen hier terecht. Vanaf vorig jaar ben ik één van de trainers binnen het team. 

Als trainer Fysieke Belasting train ik zorgmedewerkers hoe zij hun lichaam én de juiste hulpmiddelen optimaal kunnen inzetten. 

Voor Zorg voor leren heb ik de volgende blog geschreven: 

5 juni 2023

Belasting omlaag, belastbaarheid omhoog

Fluitend naar je werk zonder fysieke klachten én fluitend van je werk thuis komen met nog voldoende energie om je eigen ‘ding’ te kunnen doen. Zo hoort het, zo zou het mogen zijn.

En toch hoor ik wel eens andere berichten. Moe op het werk verschijnen en geen energie meer na het werk.  Zijn dit alleen de ‘oudere’ collega’s? Nee, dit zijn ook de collega’s die de 25 nog niet gepasseerd zijn.

2 februari 2023

Energie geven en krijgen

Werken in de zorg is fantastisch. Het is een fijn gevoel als je de cliënt kan helpen waar degene dit nodig heeft. Zorgen voor een ander kan ook letterlijk zwaar zijn.

Cliënten krijgen zwaardere zorg én (sommige) cliënten worden zwaarder. Hoe zorg je er dan voor dat je nog steeds energie krijgt van je werk en thuis ook kan genieten van je vrije tijd. Ik neem je graag een stukje mee.

Nursestation is het online platform voor zorgverleners. Hier kun je verschillende vakverhalen en blogs lezen. Je kunt hier bijvoorbeeld terecht voor verschillende items over Lifestyle. Laat je inspireren! 

Sinds vorig jaar ben ik één van de bloggers! Ook is er een podcast opgenomen.

3 oktober 2022

Vitaal blijven als zorgverlener

Jij weet heus wel dat gezonde voeding, genoeg slaap en voldoende beweging belangrijk is. Maar dat wil niet zeggen dat het makkelijk is. Vitaliteitscoach Nicole Schreuder van Jouw Zorghart heeft zelf in de zorg gewerkt en weet hoe hectisch dat kan zijn, maar ook hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te blijven zorgen. Want alleen op die manier kan jij jouw werk én privéleven optimaal vol blijven houden. Ze vertelt hoe je dit aanpakt en waar je op moet letten als je zo lang mogelijk fit wil blijven. 

3 juli 2023

Breng je lichaam in beweging: ‘Al die stappen op je werk in de zorg zijn niet altijd voldoende’

Een balans vinden in stilstaan en bewegen is een grote uitdaging in de zorg. Bij sommige organisaties is er van stilstaan bijna geen sprake, terwijl beweging juist enorm aanwezig is. Vitaliteitscoach Nicole Schreuder legt uit hoe jouw bewegingspatroon er het beste uitziet.

Beweging omdat je (trap) loopt. Beweging omdat je een cliënt helpt bij een transfer. Beweging tijdens het rondje lopen in de pauze. Het spreekwoord ‘rust roest’ gaat bij veel zorgmedewerkers niet op. Als je werkt in de zorg beweeg je voldoende, toch? Maar is dat wel zo?

25 mei 2023

Is koffie echt de oplossing tegen een dipje tijdens je dienst?

Volwassenen drinken heel wat koffie in hun leven. Een kopje om je dag te kunnen starten, voor de gezelligheid of na het eten. Koffie omdat je moe bent of omdat het zo lekker is. Werkt koffie echt positief voor je of zou je het beter kunnen laten staan? Vitaliteitscoach Nicole Schreuder licht het voor je toe.

Eind maart was het in het nieuws. Koffie drinken is gezond. En dat zou, volgens onderzoek, niet zozeer komen door wat er in de koffie zit. Het kwam door wat er gedaan moest worden om een kopje koffie te gaan drinken. Namelijk: stappen maken.

9 april 2023

Slim slapen zorgt dat je optimaal kan presteren

Werken in de zorg is als topsport. Waarbij veel topsporters overdag extra slapen, kampen we in de zorg vaak met slaaptekort. En juist die slaap hebben we nodig om optimaal te kunnen presteren.

In de topsport presteer je op topniveau en dat doe je ook in de zorg. Pieken op verschillende momenten, terwijl je ook te maken kan hebben met wisselende werkdiensten. Juist deze wisseling vraagt om nog meer zorg voor jezelf. In het ziekenhuis zou je vanaf je 57ste jaar geen nachtdienst meer hoeven te draaien. De CAO geeft ons enige ‘hulp’, maar jij kan jezelf ook extra helpen. Zorg dat je de batterij optimaal hebt opgeladen, zodat jij kan blijven presteren. Dat doe je door slim te slapen. 

24 februari 2023

De verschillende manieren van ontspannen

Na je dienst heerlijk ontspannen. De een kan het heel goed, de ander wat minder. De een gunt zich hier volop de tijd voor, de ander weet niet waar de tijd blijft. Vitaliteitscoach Nicole Schreuder vertelt welke verschillende manieren van ontspannen er zijn.

Ontspannen is het tegenovergestelde van actie. Ontspannen betekent ‘losmaken wat gespannen is’ of ‘door afleiding tot rust laten komen’. Tenminste, volgende de Van Dale. Grappig is ook het volgende: ontspannen is een werkwoord. Zou je dan moeten werken om ontspannen te worden?

12 januari 2023

Blijf jij ook maar taken vooruitschuiven? Zo pak je dat uitstelgedrag aan!

Uitstellen, daar zijn de meesten van ons wel goed in. Soms doe je dit misschien bewust, maar onbewust komt dit ook vaak voor. Vitaliteitscoach Nicole Schreuder geeft je handvatten om eindelijk eens met die uitgestelde taken aan de slag te gaan.

Bij uitstellen denk je vast aan dat je vroeger op school pas een dag voor je toets begon met leren. Of dat je dat ene belletje waar je tegenop ziet steeds weer even verder van je af schuift. Maar onbewust uitstelgedrag vertoon jij waarschijnlijk ook. Je gaat bijvoorbeeld eerst nog stofzuigen, de tafel afnemen of de hond kammen voordat je… Want dat moet namelijk ook allemaal gebeuren

20 december 2022

De juiste voedingsstoffen maken het verschil voor je lichaam

Hoe we met ons lichaam omgaan heeft veel impact op hoe we ons voelen. Naast beweging en slaap speelt voeding natuurlijk ook een grote rol. Wat je eet bepaalt bijvoorbeeld hoeveel en wanneer je energie hebt, hoe fit je bent en zelfs of je bepaalde ziektes ontwikkelt. 

Als je wil dat je auto rijdt doe je er brandstof in. Niet zomaar brandstof, maar de juiste brandstof. Je auto reageert waarschijnlijk heel anders op benzine dan op diesel. En dan heb je ook nog verschillen in de soorten benzine. Interessant. Naast het tanken met de juiste brandstof, geven we de auto ook een jaarlijkse APK. 

18 oktober 2022

Vijf dingen die je aan kan pakken om je fitter te voelen

Regelmatig sporten, gezond eten en voldoende ontspannen. We weten inmiddels echt wel dat dat allemaal belangrijk is, maar het ook echt doen is vaak een stuk lastiger. Grote kans dat jij ook al honderd keer plannen hebt gemaakt om nu echt eens aan de slag te gaan, maar dat uiteindelijk toch weer niet gebeurde. 

Wanneer het om een ander gaat, weten we vaak feilloos te vertellen wat diegene kan doen om zich fitter te gaan voelen. We zijn vaak oplossingsgericht ingesteld en denken in mogelijkheden. Als het om onszelf gaat weten we het ook vaak wel: ‘Ik zou eigenlijk wat meer dit en wat minder van dat mogen doen’. 

10 augustus 2022

Op deze manier blijf je als verpleegkundige langer fit

Het is een normale werkdag op de zorgwerkvloer. Waar de gemiddelde Nederlander ongeveer 4000 stappen zet, ga jij waarschijnlijk met gemak richting of zelfs over de 10.000 stappen heen. En dat is voor de meeste zorgmedewerkers precies de reden om buiten het werk niet te trainen.

Je beweegt immers meer dan genoeg. Naast de nodige stappen ben je ook je cliënten aan het begeleiden in de transfers. Dat kost je kracht, dus deze vorm van beweging kan je ook afvinken. Wat betreft beweging, doe jij toch al wat nodig is? Nou… zo werkt het niet helemaal.

Volg mij op mijn Social Media

& raak geïnspireerd!

Ik laat je zien hoe mijn zorghart klopt!